Verdiep uw kennis en blijf up-to-date met onze juridische cursussen!
TACT Advocaten biedt praktijkgerichte trainingen op het gebied van Tuchtrecht, Aansprakelijkheid en Compliance. Of u nu tegen een specifiek vraagstuk aanloopt in uw praktijk of uw expertise wilt verdiepen met een actueel onderwerp, wij hebben de juiste training voor uw kantoor.
- NOvA- en KNB-geaccrediteerde cursussen – inclusief opleidingspunten.
- Locatie op maat – fysiek op uw kantoor, ons kantoor of op een passende externe locatie, óf online.
- Direct toepasbare kennis – afgestemd op de praktijk.
Bekijk ons cursusaanbod hieronder en kies de training die het beste aansluit bij uw behoeften. Heeft u vragen of wilt u direct boeken? Wij horen graag van u via algemeen@tactadvocaten.nl
Basistraining Wwft voor het notariaat
2 of 3 uur
2 of 3 opleidingspunten
Doelgroep
Alle (kandidaat-)notarissen, notarisklerken en andere medewerkers van het notariskantoor die betrokken zijn bij de notarispraktijk.
Niveau
Basis
Doelstelling
Door de positie van de notaris binnen het financiële stelsel wordt van hem veel verwacht bij de invulling van zijn poortwachtersrol in het kader van de Wwft. Tijdens deze cursus zullen wij bespreken wat iedere notaris en een ieder die werkzaam is op een notariskantoor en betrokken is bij de notarispraktijk moet weten over Wwft om zijn/haar plichten in voldoende mate en tijdig te kunnen herkennen. De cursus heeft een interactief karakter, waardoor alle deelnemers actief bezig zijn met de leerstof. Mede daardoor is ruimte voor het bespreken van eigen ervaringen en dilemma’s; zeker in de training van 3 uur.
Het is de bedoeling dat iedereen op uw notariskantoor na afloop van de cursus op de hoogte is van het doel van de Wwft, het normenkader, de verplichtingen uit de Wwft: niet alleen risicomanagement, cliëntenonderzoek en het melden van ongebruikelijke transacties, maar ook de inrichting van het toezicht en handhaving op het notariaat en de actuele (tucht)rechtspraak komen aan bod.
Bootcamp ethiektoets beroepsopleiding voor advocaat-stagiaires
3 – 4 uur
Doelgroep
Advocaat-stagiaires die de toets Ethiek van de beroepsopleiding willen behalen
Niveau
Basis
Doelstelling
Optimale voorbereiding op de ethiek toets van de beroepsopleiding met onze intensieve bootcamp! Tijdens deze ‘bootcamp’ herhalen en verfrissen wij de stof uit module 1 t/m 3 van de opleidingsdagen Ethiek. Wij duiken in de kernwaarden van de advocatuur, de Gedragsregels, de Wwft, financiële integriteit en de rol van de advocaat in de samenleving en in de omgang met derden. Daarnaast krijgt de advocaat-stagiaire volop de gelegenheid om toetsen te oefenen en de antwoorden uitgebreid te bespreken. Idealiter vindt de bootcamp plaats in de week voor het tentamen, zodat de advocaat-stagiaire met zelfvertrouwen en kennis de toets tegemoet gaat.
Praktische cursus ‘Gedragsregels voor ondersteunende medewerkers van advocaten en/of notarissen’
2 uur
Doelgroep
Alle ondersteunende medewerkers op kantoor, zoals secretariaat medewerkers, receptiemedewerkers, rolmedewerkers, managementleden, compliance officers, werkstudenten, ed.
Niveau
Basis
Doelstelling
Deze speciaal voor het ondersteunend personeel op advocaten- en notariskantoren ontwikkelde cursus heeft een zeer praktische insteek. De ondersteunende medewerkers krijgen zicht op de normen waar de advocaten en/of notarissen en het kantoor zelf aan moeten voldoen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: het voorkomen van tegenstrijdige belangen, de geheimhoudingsplicht en het (afgeleide) verschoningsrecht, financiële gedragsregels en gedragsregels over procesvoering. Ook wordt stilgestaan bij de vraag: wat te doen bij ontdekking van een fout. De cursus wordt gegeven in een interactieve setting, waarin veel ruimte is voor vragen van ondersteunende medewerkers en voor het bespreken van individuele thema’s.
Praktische cursus ‘Het voorkomen van en omgaan met klachten of claims’
3 uur
3 opleidingspunten
Doelgroep
Advocaten en notarissen (ook gezamenlijk mogelijk)
Niveau
Basis
Doelstelling
Als beroepsbeoefenaar moet u voorbereid zijn op het risico van claims en klachten. Wij helpen u daarbij in deze interactieve cursus! Wij besteden aandacht aan zowel de tuchtrechtelijke als civielrechtelijke normstelling en doorlopen de verschillende fasen van de klachtprocedure en de omgang met een aansprakelijkstelling, inclusief de verhouding tot de verzekeraar. Ontdek hoe u als beroepsbeoefenaar kunt omgaan met het risico en de dreiging van een klacht en/of claim en leer strategieën om dit risico te beperken. Aan de orde komt ook hoe u hier binnen uw kantoor het beste mee om kunt gaan. Verder biedt deze cursus volop ruimte voor uw vragen en dilemma’s. Het doel van de cursus is om u weerbaarder te maken ten opzichte van cliënten en andere betrokken partijen, zodat u claims en klachten kunt voorkomen, en om u tips te geven om ermee om te gaan als u hier toch mee te maken krijgt.
Gedragsregels voor de advocatuur
2 of 3 uur
2 of 3 opleidingspunten
Doelgroep
Advocaten en ondersteunende medewerkers
Niveau
Basis
Doelstelling
In deze cursus worden de huidige gedragsregels besproken, aan de hand van recente tuchtuitspraken en praktijksituaties. Ook komt de functie van de gedragsregels in het toetsingskader van de tuchtrechter komt aan bod. Na afloop van de cursus weet u aan welke regels u moet voldoen én weet u wat u wel en niet hoeft te accepteren van de advocaat van de wederpartij van uw client. Bij een cursus van 3 uur is meer gelegenheid voor interactieve behandeling van de stof en voor het bespreken van individuele gedragsrechtelijke dilemma’s.
Wat te doen bij twijfel over wils(on)bekwaamheid van de cliënt?
2 uur
2 opleidingspunten
Doelgroep
(kandidaat-)notarissen en advocaten
Niveau
Enige praktijkervaring
Doelstelling
In deze cursus wordt, aan de hand van tuchtrechtelijke en civielrechtelijke jurisprudentie, besproken wanneer en hoe een (kandidaat-)notaris en advocaat moet onderzoeken of de cliënt voldoende in staat is instructies te geven tot het verrichten van rechtshandelingen. Ook komt aan de orde hoe een (kandidaat-)notaris en advocaat zich kan verweren als er achteraf een claim of een klacht komt van de cliënt of – wat vaker het geval is – derden, zoals de familieleden van de cliënt. In de cursus is ruimte voor het bespreken van eigen ervaringen en dilemma’s van de deelnemers.
Beroepsaansprakelijkheid voor advocaten
3 uur
3 opleidingspunten
Doelgroep
Advocaten en advocaat-stagiaires
Niveau
Basis
Doelstelling
De cursus is breed opgezet. Aan de orde komen: wanneer is er sprake van aansprakelijkheid? Wat gaat er zoal fout? Wat te doen bij een – dreigende – aansprakelijkheid/ claim/klacht? Wat is de rol van de verzekeraar? Aansprakelijkheid, causaliteit en schadevergoeding. De relatie tussen tuchtrechtspraak en aansprakelijkheid. Na afloop van de cursus zijn advocaten beter op de hoogte hoe zij een claim kunnen voorkomen en hoe te handelen bij een claim.
Intervisie
4 of 8 uur per jaar, in bijeenkomsten van 2 of 3 uur.
2 of 4 opleidingspunten
Doelgroep
Advocaten
Niveau
Vanaf advocaat-medewerkers
Doelstelling
In het kader van de Kwaliteitstoetsen (ex art. 26 Advocatenwet) zijn alle advocaten (met stageverklaring) sinds 1 maart 2020 verplicht jaarlijks een aantal uur te besteden aan Intervisie, Peer review of Gestructureerd Intercollegiaal Overleg. Bij Intervisie bespreekt een groep van tenminste 3 en maximaal 10 advocaten met hulp van intervisietechnieken en in vertrouwelijkheid eigen dilemma’s. Dit gebeurt onder leiding van een daartoe opgeleide en door de Nederlandse Orde ‘aangewezen’ Begeleider. In 2020 zijn advocaten verplicht 4 uur aan intervisie te besteden; in 2021 en verder is dat 8 uur per jaar. De helft van deze uren leveren opleidingspunten op. TACT Advocaten kan de begeleiding van intervisiegroepen verzorgen en regelt ook de deelnemingsbewijzen. Intervisies kunnen bij u op kantoor of op ons kantoor plaatsvinden.
Wat elke advocaat / (kandidaat-)notaris van het verschoningsrecht en de geheimhoudingsplicht moet weten
2 uur
2 opleidingspunten
Doelgroep
Advocaten en/of (kandidaat-)notarissen
Niveau
Enige praktijkervaring
Doelstelling
In deze cursus wordt de advocatuurlijke geheimhoudingsplicht en/of het notariële ambtsgeheim, alsmede de werking van het wettelijk verschoningsrecht voor vertrouwensberoepen besproken. Dit gebeurt mede aan de hand van tuchtrechtspraak, strafrechtelijke en civielrechtelijke jurisprudentie. Veel praktijksituaties komen aan bod. Ook is ruimte voor het bespreken van eigen ervaringen en dilemma’s van de deelnemers.
Basistraining Wwft voor advocaten
2 uur
2 opleidingspunten
Doelgroep
Advocaten en alle ondersteunende medewerkers van het advocatenkantoor die betrokken zijn bij de praktijk.
Niveau
Basis
Doelstelling
Door de positie van de advocaat binnen het financiële stelsel wordt verwacht dat hij, in elke zaak waarin de Wwft van toepassing is, een poortwachtersrol vervult in het kader van de Wwft. Tijdens deze cursus zullen wij bespreken wat iedere advocaat en een iedereen die werkzaam is op een advocatenkantoor en betrokken is bij de praktijk moet weten over Wwft om zijn/haar plichten in voldoende mate en tijdig te kunnen herkennen. De cursus heeft een interactief karakter, waardoor alle deelnemers actief bezig zijn met de leerstof. Het is de bedoeling dat alle deelnemers na afloop van de cursus op de hoogte zijn van het doel van de Wwft, het normenkader en de verplichtingen uit de Wwft: niet alleen risicomanagement, cliëntenonderzoek en het melden van ongebruikelijke transacties, maar ook de inrichting van het toezicht op de advocatuur en de actuele jurisprudentie en (tucht)rechtspraak komen aan bod.
Let op: advocaten dienen elke 2 jaar een WWFT-cursus te volgen en dienen het al dan niet voldoen hieraan jaarlijks in de CCV-opgave te vermelden.